KATHRIN LOCKER

schoonheid in imperfectie

Ik ben 1965 in Düsseldorf geboren. Door mijn vader kwam ik in aanraking met beeldende kunst. Hij was geïnteresseerd in schilderwerk vanaf het begin van de vorige eeuw. Mijn kinderdroom was het dan ook om schilderes te worden. In 1986 startte ik mijn opleiding aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. Ik volgde de richting modevormgeving en studeerde af als vormgeefster.

De modewereld bleek echter niets voor mij. Uiteindelijk haalde in mijn eerste graad en werd ik kunstdocente voor middelbare scholen. Ik kreeg twee kinderen en het dagelijks leven verdrong mijn kinderdroom tot vier jaar geleden.

Geboeid door de rafelranden van de maatschappij ging ik op zoek naar gezichten die voor mij intense emoties weerspiegelen. De verborgen schoonheid van rimpels en oneffenheden fascineert me. Het individuele en unieke is het ongepolijste in een gezicht.

Bij voorkeur schilder ik selfies van onbekenden. De zoektocht naar gelijkenis binnen een expressieve snelle manier van schilderen is mijn uitdaging. Ik beschouw mijn werk als een ambacht die ik met elk schilderij meer probeer te perfectioneren.

In een tijd van steeds meer gepolijste beelden wil ik de aandacht op de schoonheid van de menselijke imperfectie vestigen. Hoe beter je in staat bent om te kijken hoe meer je je realiseert hoe weinig je weet.

Mijn liefde voor schilderen hoop ik te kunnen overbrengen op mijn cursisten. In mijn lessen besteed ik aandacht aan techniek en compositie. Maar behalve dat wil ik beginnende schilders bemoedigen een eigen stijl te ontwikkelen. Door individuele gesprekken probeer ik samen met jou uit te vinden wat je mooi vindt en wat je wilt leren.